środa, 10 sierpnia 2011

Kruszaniec z owocami

Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne lekkie ciasto z owocami. Przepis ten pochodzi od mojej świętej pamięci babci Zosi, która miała dobrą rękę do gotowania, ona wiele mnie nauczyła, dlatego zacznę właśnie od tego pysznego ciasta.


Blacha o wymiarach około 20/28cm 


Składniki:
3 szklanki mąki (szklanka 250ml)
250g masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/4 szklanki cukru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
2-3 łyżeczki kakao naturalnego gorzkiego
owoce najlepiej agrest, może być też czerwona porzeczka

Ugniatamy w dużej misce ciasto z mąki, proszku do pieczenia, masła, żółtek i 1/4 szklanki cukru.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. 
Jedną z tych części ugniatamy osobno z kakao.  
Pierwszą część białą zostawiamy na blacie, a dwie (białą i czekoladową) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.


Pierwszą część ciasta wałkujemy na blacie i wkładamy do formy wyściełanej papierem do pieczenia, lekko nakłuwamy widelcem.


Następnie zasypujemy ją umytymi i obranymi surowymi owocami, najlepiej żeby na całej powierzchni były owoce. Ja akurat użyłam agrestu ze słoika który zamarynowała jeszcze kiedyś moja babcia, zrobiła z tego taki kompot.

  
Wyciągamy część czekoladową z zamrażarki i trzemy ją na tarce o dużych oczkach na owoce.


Następnie ubijamy białka i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru.
Ubitą pianę rozsmarowujemy na potartym czekoladowym cieście.


Na samą górę, na białka rozcieramy ostatnią białą część ciasta.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 50min, najlepiej włożyć ciasto na poziom niższy od środkowego, żeby dół ładnie się upiekł, a góra nie przypaliła










 

13 komentarzy:

  1. pycha ... :) moja mamusia taki piekla i piecze nadal :) wlasnie z agrestem z kompotu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis... W sobotę zrobiłam z jabłkami, a wczoraj z czerwoną porzeczką i oba bardzo smaczne :-) Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis czas realizacji krótki a wypieki palce lizać pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj bede piekla

    OdpowiedzUsuń
  6. jutro rano zrobie na dzien mamy

    OdpowiedzUsuń
  7. pieke kruszanca bo maz zjedzie z trasy i uwielbia ten placek

    OdpowiedzUsuń
  8. to jeden z najlepszych placków.piekła go moja babcia,mama i ja .mój mąż sie nim zajada.teraz nawet na święta musi być bez niego ani rusz.pozdrawiam.Zachęcam inne panie do pieczenia tego super placka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Superrrr przepis na pysznego kruszańca. Ledwo "wyszedł" z piekarnika i podczas niedzielnej kawki rozpłynął się w ustach. POLECAM!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie smakuje z dodatkiem aromatu migdalowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki jest wymiar foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka ma wymiar 20/28cm, u góry jest napisane ;) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Przepyszny placuszek. Robię tylko z tego przepisu. Ja robię ze śliwkami. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń