Pierś z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych mięs, goszcących na moim stole.Znudziły się nam już najzwyklejsze kotlety w panierce, dlatego ciągle szukam ciekawych przepisów z kurczakiem w roli w głównej. Ostatnio całkiem przypadkiem, natrafiłam na przepis zamieszczony na wieczku, z opakowania serka mascarpone. Przepis bardzo mnie zainteresował i postanowiłam przy najbliższej okazji go wypróbować. Dzisiaj właśnie na obiad zaserwowałam tak przyrządzoną pierś i...smak jest zachwycający ! połączenie serka mascarpone i pieczarek, daje tak wyśmienity efekt, że napewno nie raz tak przyrządzone mięso będzie w naszym menu.
Składniki:
250g serka mascarpone
2 filety z piersi z kurczaka
250g pieczarek
1 szalotka (nie miałam, użyłam małej czerwonej cebuli)
1 łyżka oliwy
20g masła
sól, pieprz
zielona pietruszka
Umyte i osuszone kapelusze pieczarek pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć piersi z obu stron.
Dodać pieczarki i szalotkę, przyprawić solą i pieprzem , dodać serek mascarpone.
Ja wyciągłam na chwilę piersi i przysmażyłam same pieczarki oraz cebulę i dodałam po chwili mascarpone, trzeba dobrze wymieszać. Jak pieczarki się lekko przysmażyły wrzuciłam spowrotem piersi.
Całość przykryć i dusić na małym ogniu przez około 20min.
Tuż przed zdjęciem z ognia posypać natką pietruszki. Zagęścić mąką (około 1,5łyżeczki mąki)
Można podawać z ziemniaczkami, kluskami, ryżem lub kuskusem oraz wszelkimi sałatkami, u mnie dzisiaj ziemniaczki i sałatka grecka.
Taki sos pieczarkowo-mascarponowy wygląda przeapetycznie. Spróbuje zrobić taki następnym razem, zamiast śmietany dodam serek :)
OdpowiedzUsuńJa juz teraz w takich potrawach używam tylko serka mascarpone zamiast śmietany bo smak jest nieziemski, tak więc polecam :)
OdpowiedzUsuńwygląda okropnie .... a mąka po co?
OdpowiedzUsuńMoże i wygląda okropnie, ale smakuje wspaniale, a to chyba najważniejsze :) Co do mąki to jest ona do zagęszczenia sosu, niektórzy lubią sosy bardzo gęste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Właśnie zrobiłem i pochłonęliśmy :o)
OdpowiedzUsuńMąki nie dawałem i dobrze, bo pogorszyła by sprawę. Całość smaczna, ale odrobinę mdła. Może parę kropli cytryny lub szczypta więcej soli zrobiłoby robotę.
Patryczek