Składniki:
1 wysoki biszkopt o średnicy 24cm, przepis na udany biszkopt TUTAJ
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
cukier w zależności czy jest już w budyniu czy nie
0,25 l mleka
150g masła
2 sztuki tortengussu
0,5l soku lub kompotu z owoców (truskawek, malin, porzeczek)
1 skrzyneczka malin mogą być też truskawki
W pierwszej kolejności przekrawamy biszkopt na dwie części.
Masa budyniowa:
Odlewamy troszkę mleka do szklanki i mieszamy w nim proszek budyniowy, jeśli niema w budyniu cukru to dajemy tyle ile pisze na opakowaniu.
Do rondelka wlewamy resztę mleka i zagotowujemy, a następnie mieszając wlewamy tam rozdrobniony proszek budyniowy, wszystko intensywnie mieszamy, aż się zagotuje. Pamiętajmy o tym, że gotujemy budyń w połowie mleka, aniżeli pisze na opakowaniu, więc budyń będzie bardzo gęsty, więc trzeba go mocno mieszać aby nie powstały grudki.
Odkładamy budyń w chłodnie miejsce i czekamy do CAŁKOWITEGO ostygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny wkładamy do miski 150g masła i miksujemy na puszystą masę, a następnie po łyżeczce dodajemy budyniu i cały czas miksujemy. Po całkowitym zmiksowaniu kosztujemy masę czy nie jest mało słodka, jeśli tak to można dosypać z 2-3 łyżki cukru i domiksować.
Jeśli mamy gotową masę przekładamy nią nasz biszkopt.
Górna część tortu:
Biszkopt z masą zamykamy w formie do tortownicy i układamy na całej powierzchni maliny.
Do szklaneczki odlewamy troszkę soku i mieszamy w niej dwie sztuki tortengussu. Resztę soku wlewamy do rondelka i zagotowujemy, warto sprawdzić smak soku czy nie jest mało słodki, jeśli tak to w trakcie podgrzewania dodajemy parę łyżek cukru. Można do tego celu użyć kompotu w kolorze czerwonym, albo świeżo ugotowanego soku z czerwonych owoców pamiętając o odpowiednim dosłodzeniu.
Gdy sok się zagotuje wlewamy do niego wymieszany wcześniej tortenguss ze szklanki i cały czas mieszamy. W chwili gdy galaretka się zagotuje to ściągamy ją z pieca i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2minuty. Po tym czasie zalewamy ułożone maliny, najlepiej robić to łyżką zalewając po koleji każdą malinę. Dwie sztuki tortengussu powinny wystarczyć właśnie na torcik o średnicy 24cm.
Czekamy aż galertka ostygnie, wystarczy około 20min i cały torcik wkładamy do lodówki na przynajmniej 3h przed spożyciem, aby masa budyniowa odpowiednio stężała i sie nie wylewała. Gdybyśmy zrobili sam biszkopt z malinami i tortengussem to nie trzebaby było wkładać go do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz