Blacha o wymiarach około 20/28cm
Składniki:
3 szklanki mąki (szklanka 250ml)
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/4 szklanki cukru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
2-3 łyżeczki kakao naturalnego gorzkiego
owoce najlepiej agrest, może być też czerwona porzeczka
Ugniatamy w dużej misce ciasto z mąki, proszku do pieczenia, masła, żółtek i 1/4 szklanki cukru.
Ciasto dzielimy na trzy równe części.
Jedną z tych części ugniatamy osobno z kakao.
Pierwszą część białą zostawiamy na blacie, a dwie (białą i czekoladową) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
Pierwszą część ciasta wałkujemy na blacie i wkładamy do formy wyściełanej papierem do pieczenia, lekko nakłuwamy widelcem.
Następnie zasypujemy ją umytymi i obranymi surowymi owocami, najlepiej żeby na całej powierzchni były owoce. Ja akurat użyłam agrestu ze słoika który zamarynowała jeszcze kiedyś moja babcia, zrobiła z tego taki kompot.
Wyciągamy część czekoladową z zamrażarki i trzemy ją na tarce o dużych oczkach na owoce.
Następnie ubijamy białka i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru.
Ubitą pianę rozsmarowujemy na potartym czekoladowym cieście.
Na samą górę, na białka rozcieramy ostatnią białą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 50min, najlepiej włożyć ciasto na poziom niższy od środkowego, żeby dół ładnie się upiekł, a góra nie przypaliła
pycha ... :) moja mamusia taki piekla i piecze nadal :) wlasnie z agrestem z kompotu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis... W sobotę zrobiłam z jabłkami, a wczoraj z czerwoną porzeczką i oba bardzo smaczne :-) Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
super przepis czas realizacji krótki a wypieki palce lizać pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj bede piekla
OdpowiedzUsuńjutro rano zrobie na dzien mamy
OdpowiedzUsuńpieke kruszanca bo maz zjedzie z trasy i uwielbia ten placek
OdpowiedzUsuńto jeden z najlepszych placków.piekła go moja babcia,mama i ja .mój mąż sie nim zajada.teraz nawet na święta musi być bez niego ani rusz.pozdrawiam.Zachęcam inne panie do pieczenia tego super placka.
OdpowiedzUsuńSuperrrr przepis na pysznego kruszańca. Ledwo "wyszedł" z piekarnika i podczas niedzielnej kawki rozpłynął się w ustach. POLECAM!!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie smakuje z dodatkiem aromatu migdalowego :)
OdpowiedzUsuńJaki jest wymiar foremki?
OdpowiedzUsuńForemka ma wymiar 20/28cm, u góry jest napisane ;) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszny placuszek. Robię tylko z tego przepisu. Ja robię ze śliwkami. Dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń