Kolejny tort i kolejny konkurs...tym razem jednak wygrany ;)
Jakiś czas temu brałam udział w konkursie winiary "Pomysł na deser", jakież było moje zaskoczenie kiedy okazało się, że zdobyłam jedną z drugich nagród, wygrałam wspaniały ekspres do kawy dolce gusto.
Myślałam i myślałam co wykonać na konkurs, od dawna chodził mi po głowie tort właśnie z biszkoptami dookoła i z masą nutellową (pomysł zauważony u Margarytki ;)), jak widać wykonanie jury się spodobało i tak oto w moim domu zagościł ekspresik, który robi przepyszne kawy np. latte machiatto, cappucino, choccocino, mocha i wiele innych :)
Na konkurs krem w torcie był zrobiony z "Pomysłu na tiramisu" z winiar, jednakże można również użyć zwykłego mascarpone, krem wtedy jest mniej słodki (proszek z "pomysłu na..." ma już dodatkowo w sobie cukier). Przepis podam ze zwykłym mascarpone, ale dla zainteresowanych chętnie napiszę również z użyciem "Pomysłu na tiramisu".
Wykonanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu, można zrobić to dzień wcześniej.
Przepis na biszkopt TUTAJ
Składniki na krem:
500g mascarpone
300ml schłodzonej śmietanki 30%
100g nutelli
1 łyżka cukru pudru
5 połówek brzoskwiń w syropie z puszki
Składniki potrzebne do ozdobienia:
50g białej czekolady (można użyć również mlecznej lub
gorzkiej)
20 sztuk podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kieliszki syropu z brzoskwiń
2 kieliszki syropu z brzoskwiń
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 koszulka biurowa gładka
wstążeczka w wybranym przez nas kolorze
Ostudzony biszkopt przecinamy nożem lub metodą nitkową wzdłuż na trzy części.
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy do wysokości połowy szklanki gorącą wodą, studzimy i wlewamy syrop z brzoskwiń.
Do miski szklanej wlewamy 300 ml schłodzonej śmietanki 30%. Ubijamy do sztywności.
250g sera mascarpone wkładamy do jednej miseczki, a kolejne 250g serka do drugiej miseczki.
Do pierwszej miseczki dodajemy 100g nutelli i miksujemy, dodajemy połowę bitej śmietany i delikatnie mieszamy
Drugą połowę serka mascarpone miksujemy mikserem z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z drugą połową bitej śmietany.
Trzy połówki brzoskwini kroimy na kawałeczki, a resztę
zostawiamy do ozdobienia torciku.
Spody biszkoptowe nasączamy przygotowanym sosem
kawowo-brzoskwiniowym.
Na pierwszy spód wykładamy połowę porcji pokrojonej
brzoskwini i połowę przygtowanego kremu czekoladowego. Przyciskamy drugim
krążkiem biszkoptowym i nakładamy drugą porcję pokrojonej brzoskwini i drugą
połowę kremu czekoladowego. Przyciskamy trzecim krążkiem biszkoptowym.
Na całości torciku rozsmarowujemy białą masę tiramisu,
również po bokach. Posypujemy gorzkim kakao.
Biszkopty przekrawamy na pół i układamy je z boku torciku, związujemy tasiemką. Tak przygotowany torcik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.
Przygotowanie ozdoby czekoladowej:
Koszulkę biurową dokładnie myjemy i suszymy. Czekoladę
roztapiamy w garnuszku na parze. Do koszulki wkładamy tekturowy kartonik, aby
usztywnić powierzchnię, następnie łyżeczką lejemy czekoladę na koszulkę robiąc
poprzeczne i podłużne linie. Całość wkładamy na kilka minut do lodówki, można
do zamrażarki, aby ozdoba stwardniała. Ozdobę łamiemy i ładnie układamy na środku
torciku.
Całość ozdabiamy według własnej inwencji :)
A tutaj kawka latte machiatto, którą mogę pić każdy dzień do moich ciast :)
Gratuluję serdecznie. Torcik piękny. O takim ekspresie marzy mój Zielonooki... mnie wystarcza nasza mała ciśnieniówka, ale on kocha latte.
OdpowiedzUsuńJa też latte mogłabym pić litrami :) a dolce gusto robi naprawdę całkiem smaczne, minusem jest jednak to, że trzeba mieć specjalne kapsułki
OdpowiedzUsuń