sobota, 19 maja 2012

Muffinki jabłkowe z kremem toffi

Kolejny przepis na muffiny - jabłkowe z kremem toffi...

Można zrobić bez kremu, bo same muffinki smakują jak malutka szarlotka, ale krem dodaje im uroku i słodkości . Wykonanie jest proste i szybkie.
A smak naprawdę doskonały !!


Składniki na muffinki: (około 20sztuk)
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
płaska łyżeczka cynamonu
2 nieduże jabłka


W jednej misce dokładnie mieszamy składniki suche (mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, cukier i cynamon), w drugiej misce mieszamy mocno trzepaczką składniki mokre (mleko, olej i jajka). 
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski ze składnikami mokrymi, dobrze mieszamy.
Składniki suche wsypujemy do mokrych i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników.
Wykładamy do formy muffinkowej z papilotkami, pieczemy około 25-30min, aż się przyrumienią w temperaturze 180stopni


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
200g kajmaku (można mniej lub więcej, wszystko zależy czy wolimy bardzo słodki, czy mniej słodki krem)


Oba składniki dokładnie miksujemy, ozdabiamy muffinki według własnego uznania.




A tutaj jeszcze bez masy, ale za to w przekroju i z pyszną czekoladą na gorąco :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz