Babeczki, są upieczone z bardzo delikatnego biszkoptowego ciasta z dodatkiem cytryny, a krem jest jajeczno-cytrynowy. W przepisie (i tak też zrobiłam) jest napisane, aby krem włożyć przed upieczeniem do środka, ale jednak lepiej będzie, aby upiec babeczki biszkoptowe osobno, a potem nałożyć dużo kremu na wierzch, a wszystko dlatego, że krem zamiast być w środku babeczki spłynął na sam dół i po wyciągnięciu babeczki z kokilek, wydostał się na zewnątrz zamiast pozostać w środku.
Mimo wszystko, smak jest naprawdę obłędny i dla smakoszy słodkości z cytryną, będzie naprawdę rarytasem.
Można upiec spody biszkoptowe cieńsze i nałożyć dużą ilośc kremu na wierzch, efekt będzie napewno świetny.
Przepis jest na 6-8 kokilek o średnicy 9,5cm.
Krem cytrynowy:
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 jajka1 żółtko
½ szklanki cukru
½ kostki masła pociętego na kawałki
1 łyżeczka skórki cytrynowej
Zmieszać w misce metalowej za
pomocą trzepaczki sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło
i skórkę cytrynową, składniki wymieszać. Miskę z masą umieścić na rondlu z wodą
gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewać przez
10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Zestawić miskę z
ognia, ostudzić i schłodzić krem w lodówce.
Babeczki biszkoptowe:
Babeczki biszkoptowe:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ kostki stopionego masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
2 łyżeczki soku z cytryny
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki uniwersalnej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ kostki stopionego masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik
do 180 stopni Celsjusza. Nasmarować tłuszczem i wysypać warstewką cukru kokilki. Na dnie każdej kokilki ułożyć krążek papieru do pieczenia.
Włożyć
jajka w skorupkach do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Następnie jajka
wbić do miski i całe ucierać z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż
masa zrobi się jasnożółta i puszysta.
Przesiać do miski suche składniki.
Zmieszać stopione masło, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny i odstawić na bok.
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać suche składniki. Dodać masło i
wymieszać, aż składniki się połączą.
Rozłożyć ciasto biszkoptowe do kokilek,
pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąć nie „wyszły” z naczynek.
Piec przez 25-30 minut, aż babeczki
staną się lekko brązowe i sprężyste.
Po upieczeniu wyciągnąć babeczki za pomocą noża i położyć na talerzyk, posmarować grubo kremem cytrynowym, można zrobić różyczki z kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz