środa, 30 maja 2012

Rolada bezowa

Beza, bita śmietana i truskawki, idelane połączenie na letnie dni, smak słodki, delikatny...i czego chcieć więcej ? może mrożonej kawy :)



Składniki: 
5 białek
250g cukru do wypieków
200g śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki


Białka ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Masa musi być błyszcząca i bardzo sztywna. 
Masę białkową wykładamy na papier do pieczenia i formujemy z niej prostokąt o wysokości około 3cm.
Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 50min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dalej pieczmy przez 30-40min, beza musi być po dotknięciu lekko łamiąca.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i możemy pozostawić bezę przez całą noc w piekarniku do wystygnięca.


Gotową, ostudzoną bezę wykładamy do góry dnem na folię aluminiową.
Śmietaną ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy.
Ubitą śmietanę wykładamy na bezę, posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy w roladę.
















2 komentarze:

  1. Połączenie idealne :-) Beza, truskawki i bita śmietana... taka zwinięta Pavlowa... ale kusisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Margarytko kuszę kuszę bo jest czym :) a Ty wielbicielka torcika bezowego to w sam raz dla Ciebie deser :)

    OdpowiedzUsuń