niedziela, 13 maja 2012

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka sadzone, gotowane...a może inaczej ? z piekarnika ? naprawdę polecam !!

Tak przyrządzone jajka mogą być dobrym, pełnowartościowym śniadaniem, albo lekkim obiadem. 
Zanim napiszę przepis, to powiem coś na temat użytych do nich kokilek :)
Ostatnio robiąc zakupy na www.aledobre.pl natknęłam się na te śliczne białe, ceramiczne kokilki, jak tylko je zobaczyłam to wiedziałam, że muszę je mieć, bo mam kilka przepisów w zanadrzu właśnie z ich użyciem.
Cena za jedną jest banalna, bo tylko 4,99zł :) Świetnie się w nich piecze, mycie jest szybkie i bezproblemowe, a dania w nich przyrządzone wyglądają pięknie.


Dzisiaj przepis na jajeczka, a jutro na coś słodkiego ;)


Składniki (podaję na jedną kokilkę):
1 jajko
garść świeżych lub mrożonych liści szpinaku albo pieczarki
łyżka mleka do szpinaku
kawałek piersi z kurczaka albo plaster szynki
2 łyżki drobno startego parmezanu (można użyć również cheddara, mimolete, albo zwykłego edama)
troszkę masła 
sól pieprz
natka pietruszki lub szczypiorek


Szpinak smażymy na małej ilości masła, po chwili wlewamy łyżkę mleka i solimy. Dusimy do miękkości.
W przypadku pieczarek, kroimy je na małe kawałeczki, solimy i dusimy na maśle.
Pierś z kurczaka  lub szynkę kroimy na małe kawałeczki (pierś solimy) i smażymy na maśle lub oleju.
Ścianki kokilek smarujemy masłem, nakładamy szpinak lub pieczarki, a na to szynkę lub pierś z kurczaka.
Posypujemy startym serem. Wbijamy jajko na wierzch, solimy, pieprzymy. Na samą górę dajemy dosłownie pół małej łyżeczki masła.
Zagotowujemy wodę w czajniku. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać do naczynia wrzątek, przynajmniej do połowy kokilek.
Zapiekać w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 20-25 minut do ścięcia jajek. 
Gotowe posypać pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz