czwartek, 23 lutego 2012

Filet z łososia w cieście francuskim


Bonjour !!
Francja...co pierwsze Wam się nasuwa jak słyszycie to słowo?...bo mnie Paryż...kocham to miasto, mogłabym tam spędzić całe swoje życie, a już napewno każde wakacje :) Zawsze chciałam tam pojechać, od dziecięcych lat o tym marzyłam, nie wiedziałam dlaczego...i jak wkońcu z moim mężem pojechaliśmy tam w podróż poślubną, to pokochałam to miasto od pierwszego wejrzenia...


The summer air was soft and warm
The feeling right, the Paris night...

...I still see it all
Walks along the Seine, laughing in the rain...
...And we sat down in the grass
By the Eiffel tower...
...In the tourist jam, round the Notre Dame...
...Paris restaurants our last summer 
 Morning croissants...


                                                                            (Abba - Our last summer)


Oprócz tego, że zwiedziliśmy najpopularniejsze zabytki, to dużo spacerowaliśmy obrzeżami i to było coś wspaniałego...te kamienice i ulice pełne malutkich kawiarenek po brzegi wypełnionych...
Paryż ma swój niepowtarzalny klimat, może nie jeden człowiek powie, że nazbyt banalny, ale właśnie banalność tego miejsca mnie urzekła...






Z Paryża wybraliśmy się na Lazurowe Wybrzeże, zanim jednak tam dotarliśmy, mogliśmy podziwiać po drodze piękno Prowansji...pola lawendy to widok niezapomniany...zresztą sami zobaczcie...


No ale mówiąc słowo Francja nie należy również zapominać o innych jej urokach, szczególnie kulinarnych - chrupiące bagietki, maślane croissanty i inne pyszności...
Dzisiaj przepisik na coś obiadowego, ale planuję w najbliższej przyszłości sama upiec croissanty :) co z tego wyjdzie czas pokaże :)


Chcę Wam pokazać jak interesująco można upiec łososia, w takiej wersji jest on bardzo soczysty i aromatyczny. 


Składniki: (2 osoby)
1 duży filet z łososia (tak około 250g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
natka koperku
ser parmezan
1 żółtko


Filet z łososia obrać ze skórki i przekroić na dwa kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1-2h.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przysmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę, posypać posiekanym koperkiem.
Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, podzielić na dwie części, na każdej części ułożyć filet z łososia, ułożyć na nim cebulkę z koperkiem, posypać parmezan i ciasto skleić. 
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25min




Dla urozmaicenia !! 
około 200g pieczarek
200g szpinaku liści
100g sera lazura 
2 ząbki czosnku


Pieczarki pokrojone w małą kosteczkę przysmażyć razem z cebulką.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak, lekko podsmażyć, jak zmniejszy swoją objętość lekko podlać wodą, aby się nie przypalił, wrzucić wyciśnięty czosnek i dusić przez około 10min. Po tym czasie dodać rozkruszony ser lazur i poddusić całość przez 5min. 
Na ciasto francuskie nakładamy szpinak z serem, na to filet z łososia, na łososia kładziemy pieczarki i całość zamykamy ciastem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz