Taka zupka to skarbnica witamin, polecam szczególnie na zimowe obiadki. Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc jest to danie idealne dla zabieganych osób, które nie mają czasu na stanie przy "garach", a jednocześnie chcą coś zjeść sycącego i zdrowego.
Ja ogólnie nie przepadam za takimi gęstymi zupami, ale natknęłam się na podobny przepis w obserwowanym blogu Margarytyki i postanowiłam spróbować. Troszkę przepis zmodyfikowałam na nasze potrzeby smakowe i wyszła całkiem dobra kremowa zupka, nawet mój mały niejadek zjadł małą miseczkę :)
Zupę można podawać z grzankami.
1 litr bulionu (najlepszy jest swojski, ale oczywiście można również użyć kostki rosołowej, albo bulionetki)
2 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
100g brukselki
1/2 średniego pora
100g brokułów
garść posiekanego koperku
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Bulion zagotować, dorzucić pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę, gotować pod przykryciem10min.
Po tym czasie dorzucić do zupy brukselkę i podsmażonego na maśle pokrojonego w talarki pora, gotować kolejne 10min, już bez przykrycia. Na koniec dorzucić do zupy brokuły i gotować 7min.
Zdjąć z ognia i całość zmiksować blenderem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz