sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z soczewicą i pomidorami

Kolejna zdrowa pozycja w naszym menu. Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera w sobie mnóstwo witamin: C, PP i z grupy B w tym kwasu foliowego, a także żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i cynku. Soczewica jest również bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego roślinnego białka, które staje się pełnowartościowe w połączeniu z pełnoziarnistymi węglowodanami (kasza, ryż brązowy itp.) Soczewicę dzielimy na zieloną, żółtą i czerwoną.

Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- pomidory obrane ze skórki z puszki
- 1 cebula
- 2 litry bulionu domowego 
- 2-3 listki świeżej bazylii
- sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta oregano, szczypta mielonego kminku

Soczewicę płukamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy w garnku w którym będziemy gotować zupę, wrzucamy soczewicę, mieszamy i wlewamy bulion. Doprawiamy majerankiem i kminkiem (solimy na końcu, bo gdybyśmy zrobili to wcześniej to ziarna by stwardniały). Gotujemy około 25min.
Pomidory z puszki miksujemy, solimy, dodajemy pokrojone liście bazylii, oregano i całość wlewamy do zupy. Nie dodajemy wcześniej pomidorów, bo wszystko co zawiera kwasy wydłuża czas gotowania soczewicy, dlatego lepiej wcześniej soczewicę ugotować, a dopiero później dodać resztę.
Gotujemy około 10min. Na koniec doprawiamy do smaku (solą lub pieprzem według uznania)

Możemy podać z grzankami, ryżem, makaronem lub ziemniaczkami ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz