Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- pomidory obrane ze skórki z puszki
- 1 cebula
- 2 litry bulionu domowego
- 2-3 listki świeżej bazylii
- sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta oregano, szczypta mielonego kminku
Soczewicę płukamy w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy w garnku w którym będziemy gotować zupę, wrzucamy soczewicę, mieszamy i wlewamy bulion. Doprawiamy majerankiem i kminkiem (solimy na końcu, bo gdybyśmy zrobili to wcześniej to ziarna by stwardniały). Gotujemy około 25min.
Pomidory z puszki miksujemy, solimy, dodajemy pokrojone liście bazylii, oregano i całość wlewamy do zupy. Nie dodajemy wcześniej pomidorów, bo wszystko co zawiera kwasy wydłuża czas gotowania soczewicy, dlatego lepiej wcześniej soczewicę ugotować, a dopiero później dodać resztę.
Gotujemy około 10min. Na koniec doprawiamy do smaku (solą lub pieprzem według uznania)
Możemy podać z grzankami, ryżem, makaronem lub ziemniaczkami ugotowanymi i pokrojonymi w kosteczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz