niedziela, 26 stycznia 2014

Czekoladowe muffinki

Długi czas szukałam najlepszego przepisu na muffinki czekoladowe, wreszcie znalazłam i z czystym sumieniem mogę Wam ten przepis przedstawić. Muffinki udały się pierwszorzędnie, są pyszne, nie za słodkie, delikatne i wilgotne.
Autorski przepis Nigelli Lawson z książki "Feast"

Składniki: (12 muffinek)

- 250g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 175g cukru pudru
- 100g drobinek czekoladowych, może być pokrojona na kawałeczki czekolada ciemna i biała
- 250ml mleka
- 90ml oleju rzepakowego
- 1 jajko

W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej misce składniki suche.

Wlać mokre do suchych i zamieszać szybko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlewać do nich ciasto do 3/4 wysokości.


Piec około 20minut w temperaturze 200stopni 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz