Składników nie wiele więc wykonanie dosyć tanie, ale i również proste.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
5 dag świeżych drożdży
12 dag cukru
szczypta soli
10 dag masła
1 szklanka mleka
Nadzienie:
5 łyżek cynamonu
5 łyżek drobnego cukru
10 dag masła
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym !) mleku z cukrem i łyżką mąki.
Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Wyrośnięte drożdże wlewamy do przesianej mąki, wbijamy 2 całe jajka i żółtko z trzeciego (białko zostawiamy w filiżance i użyjemy do smarowania gotowych bułeczek przed włożeniem do piekarnika), zagniatamy ciasto. Gdy zacznie lekko odchodzić od ręki wlewamy ciepły tłuszcz i ponownie porządnie zagniatamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy nadzienie: rozpuszczamy masło, a cynamon mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części , po koleji rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości około 0.5 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem i grubo posypujemy cynamonem z cukrem, następnie placek zwijamy w rulon i kroimy na plasterki o szerokości około 1-2cm, z których formujemy na blaszce ślimaczki.
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładmy na około 20minut do ponowego wyrośnięcia
Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 15-20minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz