Ostatnio coraz częściej zwracam uwagę na to co podaję na stół moim domownikom. W sklepie wnikliwie czytam etykiety różnych produktów i z niektórych już definitywnie zrezygnowałam. A gotować staram się lekko i zdrowo.
Składniki:
- kilka grubszych plastrów fileta z indyka
- jedna marchewka
- kawałek pora, kawałek selera oraz korzeń pietruszki
- sól, słodka papryka, szczypta suszonego tymianku
Plastry indyka lekko rozgniatamy nadgartskiem, solimy i sypiemy słodką papryką oraz tymiankiem.
Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę do wysokości około 5cm, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pora, selera i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia.
Układamy plastry indyka do gorącej wody z warzywami.
Gotujemy około 30minut, po tym czasie wyrzucamy pora, seler oraz pietruszkę, a całość zagęszczamy mąką i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz