wtorek, 21 stycznia 2014

Pierś z indyka, smaczna i dietetyczna

Smaczne mięso nie musi ociekać strumieniem tłuszczu, gotowane i duszone mięso, nie dosyć że zdrowe to i może być naprawdę smakowite, idealne dla delikatnych brzuszków, ale również dla osób chcących się odchudzać, albo muszących prowadzić diety związane z chorobami układu trawiennego. 
Ostatnio coraz częściej zwracam uwagę na to co podaję na stół moim domownikom. W sklepie wnikliwie czytam etykiety różnych produktów i  z niektórych już definitywnie zrezygnowałam. A gotować staram się lekko i zdrowo.

Składniki:
- kilka grubszych plastrów fileta z indyka
- jedna marchewka 
- kawałek pora, kawałek selera oraz korzeń pietruszki
- sól, słodka papryka, szczypta suszonego tymianku

Plastry indyka lekko rozgniatamy nadgartskiem, solimy i sypiemy słodką papryką oraz tymiankiem.
Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę do wysokości około 5cm, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pora, selera i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia. 
Układamy plastry indyka do gorącej wody z warzywami.
Gotujemy około 30minut, po tym czasie wyrzucamy pora, seler oraz pietruszkę, a całość zagęszczamy mąką i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy według uznania.
Mięsko można podawać z ziemniaczkami, ryżem (najlepiej brązowym, jaśminowym lub pełnoziarnistym) albo kaszą gryczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz