sobota, 22 grudnia 2012

Kruche cynamonowe gwiazdki

Delikatne, kruche, lekko słodkie, armatyczne i nie wyobrażalnie chrupiące ciasteczka cynamonowe, które znalazłam na blogu "Moje wypieki"
Zapach cynamonu w trakcie pieczenia jest wspaniały, piekąc te ciasteczka całkowicie można wpaść w prawdziwy przedświąteczny nastrój...zresztą nie ma co pisać trzeba próbować :)

Składniki:
180g zimnego masła
90g cukru pudru
230g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
40g skrobii ziemniaczanej

Mąki i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło, cynamon, sól i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wykrawać gwiazdki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 15minut. Wystudzić na kratce i ozdabiać według własnej inwencji :)

Wychodzi około 50sztuk gwiazdek średniej wielkości








Ciasteczka bezowe

Czas świątecznego pieczenia trwa...
Jakiś czas temu zastanawiałam się jakie ciasteczka będę piekła w tym roku na świąteczny stół, wybór padł na tradycyjne ciasteczka waniliowe tutaj, tajemnicze ciasteczka z bloga "Margarytki" oraz cynamonowe gwiazdki z bloga "Moje wypieki".
Ciasteczka Margarytki zmieniłam sobie na inną nazwę i powycinałam inne kształty, wyszły z tego przepyszne serduszka, mocno bezowe, chrupiące.

Składniki:
180g mąki pszennej
160g zimnego masła
1 jajko
140g cukru pudru
2 łyżki zimnej śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, żółtko oraz śmietankę, zagnieść szybko ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki.
Białko ubić z cukrem pudrem na puszysty krem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko smarujemy kremem białkowym (ja robiłam to łyżeczką, ale można również nożem lub pędzelkiem)
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 10minut

Wychodzi około 50 sztuk serduszek średniej wielkości.

Smacznego !!




poniedziałek, 3 grudnia 2012

Sernik z oreo

Wypieków urodzinowych ciąg dalszy :)
Kremowy, lekko ciężki i smakowity...ciasteczka oreo łagodzą słodki smak sera powodując, że serniczek nie jest mdły i przeraźliwie słodki. 

Przepis na małą tortownicę - średnica 22cm


Składniki na spód:
160 g ciastek oreo (bez masy)
60 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. 
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. 
Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam wiaderkowego piątnicy)
4 łyżki śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru

60 g ciastek Oreo, pokruszonych, do posypania (bez masy)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka.