poniedziałek, 3 grudnia 2012

Sernik z oreo

Wypieków urodzinowych ciąg dalszy :)
Kremowy, lekko ciężki i smakowity...ciasteczka oreo łagodzą słodki smak sera powodując, że serniczek nie jest mdły i przeraźliwie słodki. 

Przepis na małą tortownicę - średnica 22cm


Składniki na spód:
160 g ciastek oreo (bez masy)
60 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. 
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. 
Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam wiaderkowego piątnicy)
4 łyżki śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru

60 g ciastek Oreo, pokruszonych, do posypania (bez masy)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz