Kremowy, lekko ciężki i smakowity...ciasteczka oreo łagodzą słodki smak sera powodując, że serniczek nie jest mdły i przeraźliwie słodki.
Przepis na małą tortownicę - średnica 22cm
Składniki na spód:
160 g
ciastek oreo (bez masy)
60 g
masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z
roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.
Składniki na masę serową:
600 g
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam wiaderkowego piątnicy)
4 łyżki śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego
3/4
szklanki cukru
60 g
ciastek Oreo, pokruszonych, do posypania (bez masy)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik
powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę
wysypać pokruszone ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz