Składniki:
100g migdałów w płatkach lub pokrojonych w słupki
200g zmielonych migdałów
120g cukru
4 jajka
100g cukru z wanilią
200ml śmietanki kremówki
150g masła w temperaturze pokojowej
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, 100g migdałów słupków lub płatków
wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec na złoty kolor.
Oddzielić żółtka od białek.
4 Białka ubić na
sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 120g cukru. Kolejno dodać 200g
zmielonych migdałów.
Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na
każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozsmarować po połowie masy
białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić
do piekarnika na 2 szynę od góry, a drugą blachę na 1 od dołu. Piec w
temperaturze 180°C przez 10min, kolejno zamienić blachy miejscami i piec
kolejne 10min.
Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy. Wywrócić upieczone ciasto
i ściągnąć z góry papier. Pozostawić do ostygnięcia.
Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy żółtka i cukier z
wanilią. Roztrzepujemy rózgą, do połączenia. Podgrzewamy na małej mocy palnika,
mieszając, do zgęstnienia. (nie dopuszczamy do wrzenia; przed samym momentem
wrzenia ściągamy garnuszek z palnika). Studzimy wkładając garnuszek do zimnej wody cały czas mieszając.
W misie miksera ucieramy masło na jasną i puszystą masę.
Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy przestudzony krem, ucierając.
Na jeden krążek wykładamy połowę kremu, kładziemy drugi krążek, rozsmarowujemy resztę masy również po bokach, posypujemy migdałami. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Nigdy nie próbowałam takiego torcika. Brzmi ciekawie. Rzadko bywam w Ikei i nie zwróciłam uwagi, że coś takiego jest.
OdpowiedzUsuń