sobota, 29 października 2011

Tiramisu...deser wprost z nieba :)

Słysząc tiramisu każdy wie o co chodzi :) A chodzi o pyszny, słodki i niebiański włoski deser na bazie serka mascarpone. Mój przepis jest troszkę inny od typowego, a mianowicie różni się tym, iż nie dodaję jajek a śmietankę kremową. Nie lubię w deserach surowych jajek, bo mam obawy przed dolegliwościami żołądkowymi, tym bardziej że deser ten chętnie kosztuje moja córka. Wykonanie jest dosyć proste, wprawdzie potrzeba kilku droższych składników, ale dla tego smaku warto :)


Składniki na małe naczynie:
200g włoskich podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
3/4 szklanki mocnej kawy, może być rozpuszczalna
kieliszek amaretto lub inny alkohol, ale z własnego doświadczenia gorąco polecam amaretto
2 łyżki likieru kawowego albo baileys'a (niekoniecznie)


Na początek zrobić mocną kawę, ja robię z dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej na 3/4 szklanki wody. Przelać do miseczki i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę wlać do szklanej miski i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej plastkiowej misce zmiksować mascarpone i stopniowo po łyżeczce dodawać śmietanę oraz wlać dwie łyżki kawowego likieru (jeśli nie macie, lub nie lubicie to nie trzeba), dobrze wymieszać.
Do ostudzonej kawy wlać amaretto. Biszkopty moczyć w naparze z kawy z dodatkiem amaretto(szybko nasiąkają, więc należy dosłowienie włożyć i wyjąc każdy biszkopt po kolei) i ułożyć na dnie prostokątnego naczynia najlepiej szklanego (21x17cm), następnie nakładamy połowę masy z mascarpone, posypujemy jedną łyżką przesianego kakao i następnie znów tak samo, biszkopty moczymy w kawie, wykładamy masę z mascarpone, posypujemy kakao. Całość przykrywamy folią przezroczystą i wkładamy do lodówki na conajmniej 3h. 
Jeśli nie lubice żeby było mocno słodko to polecam dodać do śmietany mniej cukru pudru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz