czwartek, 13 października 2011

Soczysta polędwiczka

Znacie kanał telewizyjny kuchnia.tv ? ja tak...bardzo często go oglądam, bo można z niego dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy. Ostatnio natknęłam się na program 5 składników Claire Robinson i ciekawy przepis na polędwiczkę wieprzową. Bardzo lubimy jeść akurat tę część prosiaka, bo dobrze zrobiona potrafi być bardzo aromatyczna i soczysta. Zawsze robiłam smażoną albo duszoną. Jednak po zrobioniu polędwiczki z tego przepisu raczej odejdę od jej smażenia czy duszenia na rzecz piekarnika, bo smak polędwicy w tym wydaniu jest świetny, a czas robienia i wkład pracy jest bardzo mały.

Składniki:
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu, może być suszony
4 łyżeczki musztardy dijońskiej
polędwiczka wieprzowa
pieprz do smaku


2 ząbki czosnku wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Układamy w niej 2 gałązki rozmarynu tworząc rodzaj rusztu, na którym ułożymy zamarynowane polędwiczki, jeśli nie macie świeżego rozmarynu to można przesmarować naczynie oliwą z oliwek. Przygotowujemy marynatę. Kroimy dwa ząbki czosnku. Siekamy listki z trzeciej gałązki rozmarynu. Przekładamy składniki do miseczki i dodajemy do niej musztardę dijońską. Doprawiamy marynatę świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Polędwiczkę umieszczamy w misce, dodajemy do niej marynatę i przez godzinę schładzamy mięso w lodówce. Po tym czasie przekładamy polędwiczkę na ruszt z rozmarynu, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza przez około 30-40min, pod koniec pieczenia na około 10min otwieramy naczynie i pieczemy bez przykrycia.

Polęwiczkę można podawać z różnymi sosami (pieczarkowym, chrzanowym, pieczeniowym) oraz z ziemniaczkami, kopytkami, albo warzywami. Polędwiczka ta również smakuje na chlebek na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz