piątek, 9 marca 2012

Babka z adwokatem

Adwokat, czyli pyszny, słodki likier jajeczny, można go nie tylko wypijać z kieliszka ;) , ale również można go użyć do upieczenia smacznej babki. Babka ta jest przyjemnie alkoholowa w smaku, nie jest za słodka, bardzo mokra.




Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
Starta skórka z jednej cytryny
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 szklanka adwokatu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Żółtka ubić na puszysta masę z cukrem, dodać startą skórkę z cytryny, olej, adwokat i dobrze wymieszać.
Białko ubić ze solą na sztywną pianę.
Do masy z żółtek delikatnie dodawać ubite białko i mieszać drewnianą łyżką.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną, mieszać drewnianą łyżką.
Przełożyć do podłużnej blaszki wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 50-60min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz