piątek, 29 maja 2015

Dorsz z dodatkiem makaronu ryżowego

Pełne smaku i zdrowia błyskawiczne danie. Makaron ryżowy jest świetną alternatywą do szybkiego wykorzystania w kuchni, zawiera cenne składniki odżywcze w postaci witamin, białka i soli mineralnych co stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz manganu, selenu i magnezu, jest lekkostrawny i bezglutenowy. 

Składniki na jedną dużą porcję:
100g filetu z dorsza
1 duża marchewka
kilka świeżych liści szpinaku
garść makaronu ryżowego
1 łyżeczka sosu sojowego 
1 łyżeczka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najczęściej makaron zalewa się gorącą wodą na około 5-10min, po tym czasie odcedzić. 

Filet z dorsza kroimy w grubszą kostkę, solimy.

Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę, lekko dusimy, w razie konieczności można dolać trochę przegotowanej wody. Dorzucamy pokrojony w grube paski szpinak oraz ząbek czosnku, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Całość dusimy przez 3min pod przykryciem.
Dorzucamy dorsza i jeszcze około 5min dusimy. Na sam koniec dorzucamy makaron, mieszamy i doprawiamy solą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz