Składniki: (wychodzi około 50szt pierogów)
400g mąki pszennej
250ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
25szt średniej wielkości śliwek
cukier
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i zalewamy gorącą wodą, dodajemy olej i mieszamy widelcem. Wykładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto i wyrabiamy dosyć długo, aż ciasto będzie mięciutkie i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto przykrywamy ciepłą metalową miską i pozostawiamy na chwilę żeby "odpoczęło".
Podsypując lekko mąką wałkujemy i wykrawamy kółeczka.
Na każde kółeczko wsypujemy pół łyżeczki cukru i układamy połówkę śliwki, zlepiamy, można dodatkowo ozdobić koronkę widelcem.
Gotujemy wodę w dużym garnku, dosypujemy szczyptę soli i na wrzątek układamy pierogi. Gotować od momentu zagotowania się pierogów 2-3min. Pierogi odcedzić i można oblać masełkiem z bułką tartą, albo polać śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz