niedziela, 31 sierpnia 2014

Pierogi ze śliwkami

Dzisiejszy post jest ze specjalną dedykacją dla mojego taty :) a dlatego, że to on jest największym smakoszem tych  pierogów w naszej rodzinie, choć inni też nie pogardzą ;) 

Składniki: (wychodzi około 50szt pierogów)
400g mąki pszennej
250ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju

25szt średniej wielkości śliwek
cukier

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i zalewamy gorącą wodą, dodajemy olej i mieszamy widelcem. Wykładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto i wyrabiamy dosyć długo, aż ciasto będzie mięciutkie i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto przykrywamy ciepłą metalową miską i pozostawiamy na chwilę żeby "odpoczęło". 
Podsypując lekko mąką wałkujemy i wykrawamy kółeczka. 
Na każde kółeczko wsypujemy pół łyżeczki cukru i układamy połówkę śliwki, zlepiamy, można dodatkowo ozdobić koronkę widelcem.
Gotujemy wodę w dużym garnku, dosypujemy szczyptę soli i na wrzątek układamy pierogi. Gotować od momentu zagotowania się pierogów 2-3min. Pierogi odcedzić i można oblać masełkiem z bułką tartą, albo polać śmietanką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz