środa, 21 maja 2014

Zupa krem z białych szparagów

Do szparagów przekonałam się dopiero odkąd mieszkam w Niemczech, tutaj są one bardzo popularne. Świeżutkie szparagi można dostać praktycznie wszędzie, od supermarketów po stoiska targowe. Ja przeważnie zaopatruję się w nie na naszym miejskim targu, bo tam są najświeższe, można sobie wybrać grubsze i ciensze. Ja staram się wybierać takie które nie są za cienkie, raczej wolę grubsze i co najważniejsze żeby nie były zaróżowione, bo mogą wtedy być gorzkie. 
Najbardziej lubię szparagi pod postacią zupy kremu albo ugotowane w wodzie z solą i cukrem, a później okraszone rozpuszczonym masełkiem. 
Inspiracją do poniższego przepisu był przepis na krem z białych szparagów z imbirową nutką od margarytki

Składniki:
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
500g białych szparagów
1 cebula
1 duży ziemniak
50ml słodkiej śmietanki 
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Szparagi obieramy zaczynając poniżej główki, a zdrewniałe końcówki odkrajamy i wyrzucamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, dodajemy pokrojone szparagi, podsmażamy około 1 min, a następnie dolewamy pięć łyżek bulionu, dusimy przez 5min.
Bulion zagotowujemy, dorzucamy ziemniaka porojonego w kosteczkę. Kiedy ziemniak będzie na pół miękki dodajemy podsmażone szparagi z cebulką. Wszystko razem gotujemy kolejne 5min. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy i dodajemy 0,5 łyżeczki cukru. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sam koniec dolewamy śmietankę. Można podawać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz