niedziela, 18 maja 2014

Bawarskie ciasto z twarożkiem i jabłkami

W lodówce kostka sera białego, na półce jabłuszka i co tu upiec ?? a może sernik, a może szarlotkę ??
hmm ...ale szkoda rezygnować z jednego albo drugiego, to czemu nie upiec czegoś co mogłoby pogodzić oba składniki...No i tak powstało bawarskie ciasto, bardzo smaczne...spód pyszny, bardzo kruchy i maślany, warstwa sera kremowa i słodka, a warstwa z jabłek dodaje kwaskowatości ciastu i do tego wspaniały zapach cynamonu.
Przepis znaleziony na blogu tarzynkowo

Składniki: 

1. Spód:
100g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobionym ciastem wylepić dno tortownicy i boki do wysokości około 1cm. Podpiec przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.

 2. Warstwa serowa:
250g twarogu półtłustego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Jajka zmiksować z cukrami, dodać zmielony dwukrotnie ser biały, wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony kruchy spód.

3. Warstwa jabłkowa:
4 jabłka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych

Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrami i cynamonem. Układać na warstwie serowej. Posypać migdałami.

Piec około 50min w temperaturze 180 stopni.
Pyszne na ciepło, zimno, z lodami... :)









3 komentarze:

  1. Jak smakuje tak, jak wygląda to ja poproszę do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko smakuje nawet lepiej aniżeli wygląda :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. wygląda super, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń