hmm ...ale szkoda rezygnować z jednego albo drugiego, to czemu nie upiec czegoś co mogłoby pogodzić oba składniki...No i tak powstało bawarskie ciasto, bardzo smaczne...spód pyszny, bardzo kruchy i maślany, warstwa sera kremowa i słodka, a warstwa z jabłek dodaje kwaskowatości ciastu i do tego wspaniały zapach cynamonu.
Przepis znaleziony na blogu tarzynkowo
Składniki:
1. Spód:
100g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobionym ciastem wylepić dno tortownicy i boki do wysokości około 1cm. Podpiec przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
2. Warstwa serowa:
250g twarogu półtłustego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Jajka zmiksować z cukrami, dodać zmielony dwukrotnie ser biały, wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony kruchy spód.
3. Warstwa jabłkowa:
4 jabłka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrami i cynamonem. Układać na warstwie serowej. Posypać migdałami.
Piec około 50min w temperaturze 180 stopni.
Pyszne na ciepło, zimno, z lodami... :)
Jak smakuje tak, jak wygląda to ja poproszę do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńMargarytko smakuje nawet lepiej aniżeli wygląda :) Pozdrawiam
Usuńwygląda super, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń