niedziela, 29 września 2013

Zupa czosnkowa

Pyszna, pożywna, bardzo aromatyczna i co najważniejsze szybka w wykonaniu zupa czosnkowa, według kuchni lidla.

Składniki:
Cała główka czosnku
6 sztuk ziemniaków
3 łyżki masła
1 listek laurowy
1 litr gorącej wody
garść zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Ser żółty i grzanki jako dodatek

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz. 
Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.

Zupę podajemy gorącą, posypaną żółtym serem i pokrojoną natką pietruszki z dodatkiem grzanek (bułkę pokroić na kosteczkę i podsmażyć na patelni do zrumienienia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz