Kolejne wakacje i nowe propozycje kulinarne, jak łatwo się domyślić spędziliśmy w tym roku urlop we Włoszech, a dokładnie w Ligurii.
Każdy dzień kosztowaliśmy różnych, całkiem ciekawych smaków Włoskich, były i dobrze znane spaghetti, carbonary, pizze, ale i również zamawialiśmy całkiem nowe dania. Wprawdzie pesto jedliśmy już wcześniej, ale połączenie z ziemniakami i fasolką nas bardzo zaciekawiło i jak widać zasmakowało. Po pierwszym kęsie wiedziałam że muszę to powtórzyć we własnej kuchni.
Składniki:
350g makaronu Trofie Liguri (spokojnie można wykorzystać makaron Tagliatelle)
200g ziemniaków
150g fasolki szparagowej
10g startego sera parmezanu
Pesto:
ok 100g świeżych liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
30g sera parmezanu
30g orzeszków piniowych
50-70ml oliwy
szczypta soli
Listki bazyli umyć i dobrze osuszyć. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Ziemniaczki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Fasolkę umyć i ugotować w wodzie z dodatkiej pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i łyżeczką octu winnego lub jabłkowego.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, do gorącego makaronu wlać pesto, wymieszać 5min na ogniu, dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaczki i fasolkę.
Posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz