wtorek, 16 października 2012

Spaghetti a'la carbonara

Spaghetti carbonara....is an Italian pasta dish based on eggs, cheese (pecorino romano or parmigiano-reggiano), bacon (guanciale or pancetta), and black pepper....dlatego tytuł mojego posta to spaghetti A'LA carbonara, bo mój przepis zawiera dodatkowo śmietanę, a zamiast sera Pecorino albo Parmigiano-Reggiano dodaję cheddara, ale można również użyć najzwyklejszej goudy.


Podczas pobytu we Włoszech, we wspaniałej już kiedyś wspomnianej restauracji jadłam przepyszną carbonarę...Najchętniej bym popracowała w tej restauracji kilka dni, aby wynieść przepisy na te cudne dania :)

Składniki:
400g makaronu spaghetti, ale również może być Penne Rigate
200ml śmietanki kremówki
200g sera cheddara lub parmigiano reggiano (może być też zwykła gouda)
150g wędzonego boczku, można spokojnie zastąpić piersią z kurczaka
3 żółtka
1 ząbek czosnku
garść zielonej pietruszki
pieprz, sól

Boczek lub pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, boczek smażymy bez tłuszczu na wysokiej patelni, nie trzeba solić, z koleji pierś smażymy na rozgrzanym oleju lub margarynie, solimy i pieprzymy.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy żółtka i posiekaną pietruszkę.
Do zrumienionego boczku lub piersi wlewamy śmietankę oraz wyciśnięty czosnek, całość podgrzewamy oraz dodajemy ser wymieszany z żółtkami i pietruszką. Podgrzewamy do rozpuszczenia się sera, nie zagotowujemy, gdyż jajka mogłyby się zważyć i w sosie byłyby grudki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gorący sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu.




2 komentarze:

  1. rewelacyjny przepis! pycha. zrobiłam dokładnie wg przepisu, a od siebie dodałam podsmażoną z boczkiem cebulę. polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cieszę się, że spaghetti smakowało, a podsmażona cebulka to bardzo fajny pomysł :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń