Pełne smaku i zdrowia błyskawiczne danie. Makaron ryżowy jest świetną alternatywą do szybkiego wykorzystania w kuchni, zawiera cenne składniki odżywcze w postaci witamin, białka i soli mineralnych co stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz manganu, selenu i magnezu, jest lekkostrawny i bezglutenowy.
Składniki na jedną dużą porcję:
100g filetu z dorsza
1 duża marchewka
kilka świeżych liści szpinaku
garść makaronu ryżowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, najczęściej makaron zalewa się gorącą wodą na około 5-10min, po tym czasie odcedzić.
Filet z dorsza kroimy w grubszą kostkę, solimy.
Rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę, lekko dusimy, w razie konieczności można dolać trochę przegotowanej wody. Dorzucamy pokrojony w grube paski szpinak oraz ząbek czosnku, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Całość dusimy przez 3min pod przykryciem.
Dorzucamy dorsza i jeszcze około 5min dusimy. Na sam koniec dorzucamy makaron, mieszamy i doprawiamy solą.
piątek, 29 maja 2015
wtorek, 19 maja 2015
Sajgonki z piekarnika
Zabierałam się i zabierałam do zrobienia sajgonek i nareszcie tego dokonałam, a wyszły przepyszne !
Ostatnim razem jadłam sajgonki w chińskiej restauracji, były dobre choć strasznie tłuste, dlatego koniecznie chciałam je zrobić w domu i ograniczyć przez to ilość tłuszczu, stąd piekarnik.
Nadzienie wymyśliłam sama, wybrałam te składniki które najbardziej lubię. Ilość poszczególnych składników jest tak mniej więcej, można zmienić proporcje w zależności od upodobania.
Składnik: ( na około 8szt)
papier ryżowy
100g fileta z kurczaka
1 mała cebula
2 duże pieczarki
1 marchewka
garść kiełków mung
garść makaronu ryżowego (po sparzeniu)
2 łyżki sosu sojowego
masło klarowane do smażenia
sól, czerwona słodka papryka
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą na 5min, odcedzamy.
Filet z kurczaka kroimy w drobniutką kosteczkę, lekko solimy i posypujemy czerwoną słodką papryką. Smażymy na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka ściągamy z patelni i zostawiamy na później.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na maśle, w momencie gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, solimy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz kiełki, polewamy sosem sojowym, można lekko podlać wodą, aby nic nie przywarło do dna patelni, smażymy przez kilka kolejnych minut. Na koniec dodajemy kurczaka, mieszamy i 2min jeszcze dusimy.
Farsz przekładamy do miski i zostawimy do wystygnięcia.
Zawijamy w papier ryżowy podobnie jak krokiety.
Postępowanie z makaronem jest uzależnione od rodzaju jaki posiadamy, ja musiałam każdy płat namaczać w letniej wodzie przez chwilkę i dopiero później mogłam zawijać.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st przez około 20min
Ostatnim razem jadłam sajgonki w chińskiej restauracji, były dobre choć strasznie tłuste, dlatego koniecznie chciałam je zrobić w domu i ograniczyć przez to ilość tłuszczu, stąd piekarnik.
Nadzienie wymyśliłam sama, wybrałam te składniki które najbardziej lubię. Ilość poszczególnych składników jest tak mniej więcej, można zmienić proporcje w zależności od upodobania.
Składnik: ( na około 8szt)
papier ryżowy
100g fileta z kurczaka
1 mała cebula
2 duże pieczarki
1 marchewka
garść kiełków mung
garść makaronu ryżowego (po sparzeniu)
2 łyżki sosu sojowego
masło klarowane do smażenia
sól, czerwona słodka papryka
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą na 5min, odcedzamy.
Filet z kurczaka kroimy w drobniutką kosteczkę, lekko solimy i posypujemy czerwoną słodką papryką. Smażymy na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka ściągamy z patelni i zostawiamy na później.
Cebulę kroimy w piórka, smażymy na maśle, w momencie gdy lekko się zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki, solimy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz kiełki, polewamy sosem sojowym, można lekko podlać wodą, aby nic nie przywarło do dna patelni, smażymy przez kilka kolejnych minut. Na koniec dodajemy kurczaka, mieszamy i 2min jeszcze dusimy.
Farsz przekładamy do miski i zostawimy do wystygnięcia.
Zawijamy w papier ryżowy podobnie jak krokiety.
Postępowanie z makaronem jest uzależnione od rodzaju jaki posiadamy, ja musiałam każdy płat namaczać w letniej wodzie przez chwilkę i dopiero później mogłam zawijać.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st przez około 20min
Subskrybuj:
Posty (Atom)