środa, 4 czerwca 2014

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba korzystać z tych darów natury i robić pyszności w kuchni. Wczoraj zakupiliśmy na plantacji kilogram dorodnych, pachnących, słodkich truskawek, a dzisiaj już pachnie pysznym ciastem. Przepis podpatrzony u Margarytki na szybkie ciasto z owocami

Składniki na kruszonkę:
150g mąki
100g cukru
80g masła
1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki wsypać do miski, zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 duże jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego nie gęstego)
1/2 szklanki mleka
2 szklanki pokrojonych truskawek 

Suche składniki (przesiana mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, cukier) wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać mokre składniki (jajka, jogurt, mleko i na końcu olej). Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników, wylać na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę (40x25cm) (na moich zdjęciach skorzystałam z blaszki okrągłej o średnicy 26cm i ciasto zrobiłam z połowy składników), wyłożyć pokrojone truskawki i posypać kruszonką, piec w temperaturze 190stopni przez 45min.