środa, 21 maja 2014

Zupa krem z białych szparagów

Do szparagów przekonałam się dopiero odkąd mieszkam w Niemczech, tutaj są one bardzo popularne. Świeżutkie szparagi można dostać praktycznie wszędzie, od supermarketów po stoiska targowe. Ja przeważnie zaopatruję się w nie na naszym miejskim targu, bo tam są najświeższe, można sobie wybrać grubsze i ciensze. Ja staram się wybierać takie które nie są za cienkie, raczej wolę grubsze i co najważniejsze żeby nie były zaróżowione, bo mogą wtedy być gorzkie. 
Najbardziej lubię szparagi pod postacią zupy kremu albo ugotowane w wodzie z solą i cukrem, a później okraszone rozpuszczonym masełkiem. 
Inspiracją do poniższego przepisu był przepis na krem z białych szparagów z imbirową nutką od margarytki

Składniki:
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
500g białych szparagów
1 cebula
1 duży ziemniak
50ml słodkiej śmietanki 
0,5 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Szparagi obieramy zaczynając poniżej główki, a zdrewniałe końcówki odkrajamy i wyrzucamy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, dodajemy pokrojone szparagi, podsmażamy około 1 min, a następnie dolewamy pięć łyżek bulionu, dusimy przez 5min.
Bulion zagotowujemy, dorzucamy ziemniaka porojonego w kosteczkę. Kiedy ziemniak będzie na pół miękki dodajemy podsmażone szparagi z cebulką. Wszystko razem gotujemy kolejne 5min. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy i dodajemy 0,5 łyżeczki cukru. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sam koniec dolewamy śmietankę. Można podawać z grzankami.


niedziela, 18 maja 2014

Bawarskie ciasto z twarożkiem i jabłkami

W lodówce kostka sera białego, na półce jabłuszka i co tu upiec ?? a może sernik, a może szarlotkę ??
hmm ...ale szkoda rezygnować z jednego albo drugiego, to czemu nie upiec czegoś co mogłoby pogodzić oba składniki...No i tak powstało bawarskie ciasto, bardzo smaczne...spód pyszny, bardzo kruchy i maślany, warstwa sera kremowa i słodka, a warstwa z jabłek dodaje kwaskowatości ciastu i do tego wspaniały zapach cynamonu.
Przepis znaleziony na blogu tarzynkowo

Składniki: 

1. Spód:
100g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobionym ciastem wylepić dno tortownicy i boki do wysokości około 1cm. Podpiec przez 15min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.

 2. Warstwa serowa:
250g twarogu półtłustego
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Jajka zmiksować z cukrami, dodać zmielony dwukrotnie ser biały, wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony kruchy spód.

3. Warstwa jabłkowa:
4 jabłka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych

Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrami i cynamonem. Układać na warstwie serowej. Posypać migdałami.

Piec około 50min w temperaturze 180 stopni.
Pyszne na ciepło, zimno, z lodami... :)