czwartek, 27 marca 2014

Sałatka z kaszy jaglanej, rukoli i mango

Kasza jaglana...bogactwo witamin i zdrowia, bardzo dobre źródło energii. Nie zawiera glutenu, dzięki zawartości krzemionki korzystnie wpływa na stawy, posiada właściwości antywirusowe i wysuszające. Kasza ma odczyn zasadowy więc nie zakwasza organizmu. Pomocna przy leczeniu biegunek i niestrawności.
Same plusy :) Polecam kaszę dodawać do wszystkiego, do zup, sałatek, jako zamiennik ziemniaków. 
Warto sięgać po nią w czasie infekcji, bo pomaga w pozbyciu się śluzu w organiźmie.

Składniki: (porcja dla dwóch)
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
garść umytej i osuszonej rukoli
połówka mango
4 sztuki pomidorów suszonych
1 duży pomidor obrany ze skórki
2 łyżki startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 listki bazylii
opcjonalnie 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

Pół szklanki kaszy jaglanej uprażyć na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć, przelać ją niewielką ilością wrzątku, przepłukać i odlać wodę. Do odsączonej kaszy nalać 2 szklanki wrzątku i postawić na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak by wody parowało jak najmniej, w razie potrzeby można dolewać wody, gotować około 10-20min.

Na talerzu ułożyć rukolę, pomidor pokrojony na ćwiartki, pokrojone pomidory suszone, posypać kaszą jaglaną, mango obrać ze skórki i obieraczką do warzyw zetrzeć na płatki. Całość posypać parmezanem, orzeszkami pinii, natką pietruszki i pokrojoną bazylią