Same plusy :) Polecam kaszę dodawać do wszystkiego, do zup, sałatek, jako zamiennik ziemniaków.
Warto sięgać po nią w czasie infekcji, bo pomaga w pozbyciu się śluzu w organiźmie.
Składniki: (porcja dla dwóch)
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej na sypko
garść umytej i osuszonej rukoli
połówka mango
4 sztuki pomidorów suszonych
1 duży pomidor obrany ze skórki
2 łyżki startego parmezanu
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 listki bazylii
opcjonalnie 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
Pół szklanki kaszy jaglanej uprażyć na sucho w garnku, często potrząsając, aż do momentu kiedy zacznie ładnie pachnieć, przelać ją niewielką ilością wrzątku, przepłukać i odlać wodę. Do odsączonej kaszy nalać 2 szklanki wrzątku i postawić na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak by wody parowało jak najmniej, w razie potrzeby można dolewać wody, gotować około 10-20min.