piątek, 13 grudnia 2013

Kruche ciasteczka migdałowe

Pieczenie pierniczków u mnie już odbywa się pełną parą, pomalutku zapełniają się wszystkie świąteczne puszki pachnącymi ciasteczkami, po domu rozchodzi się cudny zapach migdałów, cynamonu i czekolady...
Cynamonowe gwiazdki, maślane pierniczki, bezowe serduszka już gotowe, a dzisiaj powstały ostatnie przepięknie pachnące migdałowe

Składniki:
250g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
125g cukru drobnego do wypieków
1 cukier waniliowy (8g)
3 żółtka
200g masła
125g obranych zmielonych migdałów

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukry, mielone migdały, masło, żółtka i szybko zagniatamy.
Rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wykrawamy dowolne kształty, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 10min w temperaturze 180stopni. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.