Pyszna, pożywna, bardzo aromatyczna i co najważniejsze szybka w wykonaniu zupa czosnkowa, według kuchni lidla.
Składniki:
Cała główka czosnku
6 sztuk ziemniaków
3 łyżki masła
1 listek laurowy
1 litr gorącej wody
garść zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Ser żółty i grzanki jako dodatek
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz.
Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
Zupę podajemy gorącą, posypaną żółtym serem i pokrojoną natką pietruszki z dodatkiem grzanek (bułkę pokroić na kosteczkę i podsmażyć na patelni do zrumienienia)
niedziela, 29 września 2013
czwartek, 26 września 2013
Trofie Liguri al pesto genovese con patate e fagiolini...
...Makaron Trofie Liguri z pesto, ziemniakami i fasolką szparagową :)
Kolejne wakacje i nowe propozycje kulinarne, jak łatwo się domyślić spędziliśmy w tym roku urlop we Włoszech, a dokładnie w Ligurii.
Każdy dzień kosztowaliśmy różnych, całkiem ciekawych smaków Włoskich, były i dobrze znane spaghetti, carbonary, pizze, ale i również zamawialiśmy całkiem nowe dania. Wprawdzie pesto jedliśmy już wcześniej, ale połączenie z ziemniakami i fasolką nas bardzo zaciekawiło i jak widać zasmakowało. Po pierwszym kęsie wiedziałam że muszę to powtórzyć we własnej kuchni.
Składniki:
350g makaronu Trofie Liguri (spokojnie można wykorzystać makaron Tagliatelle)
200g ziemniaków
150g fasolki szparagowej
10g startego sera parmezanu
Pesto:
ok 100g świeżych liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
30g sera parmezanu
30g orzeszków piniowych
50-70ml oliwy
szczypta soli
Listki bazyli umyć i dobrze osuszyć. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Ziemniaczki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Fasolkę umyć i ugotować w wodzie z dodatkiej pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i łyżeczką octu winnego lub jabłkowego.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, do gorącego makaronu wlać pesto, wymieszać 5min na ogniu, dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaczki i fasolkę.
Posypać tartym parmezanem.
Kolejne wakacje i nowe propozycje kulinarne, jak łatwo się domyślić spędziliśmy w tym roku urlop we Włoszech, a dokładnie w Ligurii.
Każdy dzień kosztowaliśmy różnych, całkiem ciekawych smaków Włoskich, były i dobrze znane spaghetti, carbonary, pizze, ale i również zamawialiśmy całkiem nowe dania. Wprawdzie pesto jedliśmy już wcześniej, ale połączenie z ziemniakami i fasolką nas bardzo zaciekawiło i jak widać zasmakowało. Po pierwszym kęsie wiedziałam że muszę to powtórzyć we własnej kuchni.
Składniki:
350g makaronu Trofie Liguri (spokojnie można wykorzystać makaron Tagliatelle)
200g ziemniaków
150g fasolki szparagowej
10g startego sera parmezanu
Pesto:
ok 100g świeżych liści bazylii
1-2 ząbki czosnku
30g sera parmezanu
30g orzeszków piniowych
50-70ml oliwy
szczypta soli
Listki bazyli umyć i dobrze osuszyć. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Ziemniaczki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Fasolkę umyć i ugotować w wodzie z dodatkiej pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru i łyżeczką octu winnego lub jabłkowego.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, do gorącego makaronu wlać pesto, wymieszać 5min na ogniu, dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaczki i fasolkę.
Posypać tartym parmezanem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)