środa, 3 kwietnia 2013

Karmelowy murzynek z kaszą manną

Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, bo jest to połączenie murzynka, kremu z kaszy manną oraz masy karmelowej z orzechami. To taka moja własna inwencja. Kiedyś jadłam murzynka z takim właśnie kremem (Aniu tak tak to od Ciebie wzięte :)) ale zawsze coś mi tam brakowało, dlatego powiększyłam ten wypiek o dodatkową warstwę, moją ulubioną, bo z karmelem i orzechami, a wyszło...naprawdę pysznie :)

Składniki:
Murzynek
1 kostka margaryny Kasi
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru (375g)
4 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao
2 szklanki mąki tortowej (340g)
1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, mleko, kakao i cukier wkładamy do rondelka, gotujemy aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlewamy 2/3 szklanki, a resztę wlewamy do miski.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy kakaowej. Mieszamy mikserem.
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy do ciasta po jednym żółtku i miksujemy. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach około 20x25cm.
Pieczemy 50minut w temperaturze 180 stopni. 
Ciasto wykładamy z blaszki i studzimy. Kiedy będzie zimne ścinamy górną część, aby ciasto było równe.

Z odlanej na samym początku masy już nie korzystam.

Krem z kaszy manny:
0,5 litra mleka
0,5 szklanki kaszy manny
0,5 szklanki cukru pudru 
150g bardzo miękkiego masła

około 24 sztuk małych herbatników 
pół szklanki mleka

Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy, wsypujemy kaszę manną i cały czas mieszamy, kiedy kasza się zagotuje i będzie bardzo gęsta ściągamy z ognia i odkładamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny i cukru pudru, cały czas miksujemy.
Gotową masę wykładamy na murzynka. Herbatniki maczamy w mleku i układamy na całości.

Masa karmelowa:
1 puszka masy kajmakowej (500g)
100g orzechów włoskich

Orzechy kroimy na drobne kawałeczki. Masę wykładamy z puszki do miseczki i podgrzewamy w mikrofalówce, można oczywiście zrobić to również w garnuszku na piecu. Orzechy mieszamy z karmelem i wykładamy na herbatnikach.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.