poniedziałek, 11 marca 2013

Spaghetti napoli

Kiedy przychodzę z pracy do domu, a do wyjścia po córkę do przedszkola zostaje 1 godzinka muszę szybko coś podziałać w kuchni, żeby zaraz po przyjściu móc zasiąść do obiadu. Najlepsze na tę okoliczność jest właśnie to spaghetti, które robi się naprawdę szybko, a po za tym jest ono delikatne i bardzo smaczne.

Składniki: (2 porcje)
1 puszka pomidorów obranych ze skórki
1 cebula
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oregano
200g makaronu spaghetti
garść startego drobniutko twardego długodojrzewającego sera (np. parmezan)

Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na złoty kolor w garnuszku na oleju, margarynie lub maśle. 
Z pomidorków z puszki odkrajamy zielone końcówki (nie lubię ich bo przy jedzeniu są twarde i nie smaczne, dlatego też lepiej kupić pomidory w całości a nie już pokrojone). Pomidorki i zalewę wrzucamy do garnuszka z cebulką i podgotowujemy. Całość blendujemy, dodajemy sól, cukier i oregano i gotujemy jeszcze przez 10-15min. 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na talerz wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym serem.