czwartek, 27 września 2012

Kolorowe leczo

Od ostatniego wpisu nazbierało się u mnie kilka fajnych przepisów, którymi chciałabym się z Wami podzielić, zdjęcia mam zrobione i pozostaje kwestia opisania.

W pierwszej kolejności polecić mogę leczo z dużą ilością papryki i cukinii. Takie leczo to bardzo szybkie, tanie i smaczne danie, a jesień to właśnie idealny czas na jego wykonanie, bo stragany uginają się pod ilością kolorowej papryki i dorodnej cukinii.

Składniki:
3-4 sztuki kiełbasy drobiowej
150g domowego wędzonego boczku
4 duże papryki w różnym kolorze
100g pieczarek
1 cebula
3 pomidory 
1 duża cukinia albo 2 małe
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
sól i pieprz do smaku



Kiełbasę i boczek kroimy na kosteczkę i przysmażamy w garnku lub głębokiej patelni. Jednocześnie na małej patelni podsmażamy cebulę na margarynie lub oleju i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pieprz i sól i dusimy do miękkości. Do garnka z kiełbaską wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, posypujemy papryką słodką, dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone na małe kawałki i obrane z skórki pomidory, chwilkę gotujemy a następnie zalewamy gorącą wodą, aż do przykrycia całej potrawy, wrzucamy podduszone pieczarki i gotujemy około 20 minut. Cukinie kroimy w plasterki a następnie w ćwiartki i wrzucamy do potrawy. Całość gotujemy około 10-15minut. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką.