środa, 11 lipca 2012

Schab w cebulce, z soczystym ryżem

Minęło sporo czasu od mojego ostatniego wpisu...poza tym, że mnie przez cały czerwiec nie było w kraju to od 1 lipca wróciłam po 3 latach do pracy :) tak więc myślę, że jest to całkiem konkretne wytłumaczenie mojej nieobecności...;)

W każdym razie obiecuję, że znów oddam się kuchennym wyczynom i kolejne interesujące przepisy zagoszczą na moim blogu :)


Dzisiaj chcę Wam zaprezentować świetny przepis, na całkiem prosty obiad, przepis ten przywiozłam wprost z Irlandii od mojej drogiej Ani :) Swoją drogą pobyt ten sprawił, że naładowałam akmulatorki na kilka miesięcy i co miłe w kuchni Ania nauczyła się kilku rzeczy ode mnie, a ja od niej :)


Poza tym chciałabym napisać kilka słów na temat patelni ceramicznej do naleśników, którą dzięki uprzejmości sklepu Quiselle przy okazji zakupów, otrzymałam za darmo w prezencie :) 


Schab o którym dzisiaj mowa jest delikatny, mięciutki i rozpływający się w ustach, wprawdzie piecze się w piekarniku dosyć długo bo 1,5-2h, ale przygtowanie jest szybkie.
Jako dodatek polecam ryż zrobiony na rosołku i na patelni oraz sałatkę grecką.


Składniki na schab:
6 plastrów schabu (o średniej grubości 1,5cm) 
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
margaryna do smażenia


Plastry schabu rozciskamy lekko nadgarstkiem, pokaźnie solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na margarynie. 
Usmażone plastry wkładany do żaroodpornego naczynia z pokrywką.
Na tłuszczu z mięsa szklimy pokrojoną w piórka cebulę, przy końcu podsmażania dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.Cebulę można lekko posolić. Zeszkloną cebulę wykładamy na plastry schabu i zalewamy całość przegotowaną ciepłą wodą, tak aby woda zakryła mięso.
Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na 1,5-2h.


Przygtowanie soczystego ryżu:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1l gorącej wody, oczywiście może również być rosołek własnej roboty.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego albo słonecznikowego, wrzucamy surowe ziarenka ryżu, ilość zależy od ilości osób na obiedzie. Około jednej minuty ryż podsmażamy, posypujemy szczyptą kurkumy, a następnie dolewamy około 100ml rosołku, w chwili kiedy ryż wpije rosołek dolewamy kolejne 100ml rosołku i tak do momentu, aż ryż napęcznieje i stanie się al dente, ważne, aby bardzo często ryż mieszać. Podobnie przygotowuje się ryż do risotto. 





Do smażenia kotletów użyłam patelni ceramicznej do naleśników Alluflon...tak tak patelni do naleśników :) kiedy patelnię tę otrzymałam, pomyślałam ciekawe czy oprócz naleśników da się ją jeszcze do czegoś innego użyć i tutaj niespodzianka, taka patelnia świetnie sprawdza się do smażenia kotletów, jest cała płaska i ma dużą średnicę bo aż 28cm, dzięki czemu jest większa powierzchnia smażenia, a dzięki lekko zagiętym bokom nic nie wypływa i nie spada. Poza tym patelnie ceramiczne same w sobie są świetne, super się na nich smaży, łatwo myje. Alluflon poza tym ma rewelacyjnie gładką powierzchnię ceramiczną, więc nic nie przywiera, wykonana jest bardzo stabilnie, spód jest podbity metalową płytą. W posiadaniu mam jeszcze jedną patelnie ceramiczną do naleśników, ale delimano 25cm i o niej również można pisać w samych superlatywach, jednakże o tym kiedy indziej ;)