poniedziałek, 28 listopada 2011

Tort Rafaello

Wczoraj moja córeczka skończyła dwa latka, tak więc była wspaniała okazja na wykonanie tego pysznego tortu :) Kiedyś z tą masą robiłam ciasto rafaello i tak sobie pomyślałam, że fajny byłby też torcik. Nie lubię tortów z ciężkimi maślanymi kremami, więc ten jest idealny. Smak ma bardzo podobny do sławetnych cukierków, zresztą cukierki te stały się również częścią tego tortu :)


Składniki:
Biszkopt:
Przepis na biszkopt znajdziecie TUTAJ


Masa rafaello:
800 ml śmietanki kremówki 30%
3 opakowania "Śnieżki"
Mała paczka zwykłych okrągłych biszkopcików
20 dag kokosu
10 dag płatków migdałowych
2 tabliczki białej czekolady (100g jedna tabliczka)


Inne:
Sok do polania biszkoptów, ja użyłam soku z puszki z mandarynkami
Posypka kolorowa, cukierki rafaello...wszystko według własnej inwencji i wyobraźni :)


Po upieczeniu biszkoptu i jego wystygnięciu, przekrawamy go na trzy równe części.

Odlewamy pół szklanki śmietany do garnuszka i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość lekko podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści (nie wolno dopuścić do zagotowania ! )
Resztę kremówki ubijamy ze śnieżkami. Do powstałej bitej śmietany wlewamy ZIMNĄ ! rozpusczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy pokruszone biszkopty, kokos i połowę płatków migadłowych. 

Spody biszkoptowe nasączamy sokiem i przekładamy kremem, trochę kremu zostawiamy na wierzch do obsmarowania tortu, posypujemy posypką z boków, obstrajamy i gotowe :)


Tort jest bajeczny w smaku, naprawdę !! słodki jak niewiem, ale chyba w torcie o to właśnie chodzi :D









wtorek, 22 listopada 2011

Sernik toffi

Ostatnio na jednym z moich ulubionych blogów natrafiłam na świetny przepis na sernik o smaku toffi TUTAJ, wypróbowałam i jestem nim zachwycona. Na spodzie jest pyszne, mocno czekoladowo ciasto, a na nim świetna masa serowa z gotowanym mlekiem skondensowanym...niebo w "gębie" :) Wykonanie mimo wszystko jest całkiem szybkie i proste, naprawdę polecam osobą lubującym się w delikatnych serniczkach :)


Składniki:
Ciasto czekoladowe:

1 gorzka czekolada
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła (200g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka




Masa serowa:
50 dag sera sernikowego (ja użyłam piątnicy, nie trzeba tam masła dodawać)
3 jajka
kajmak w puszce około 500g




Przygotowanie ciasta:
W garnku, na słabym ogniu rozpuszczamy czekoladę, masło i cukier często mieszając. Gdy masa się połączy zestawiamy ją do ostygnięcia. Jeśli cukier nie do końca się rozpuścił nie należy się tym przejmować. Do ostudzonej masy dodajemy pojedynczo całe jajka, miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy przesainą mąkę z proszkiem i dalej mieszamy bardzo dokładnie, ale już łyżką drewnianą. Wylewamy na dno wyłożonej papierem blachy. Masa jest bardzo gęsta, trzeba sobie pomagać łyżką.

Przygotowanie masy:
Miksujemy ser z 2/3 kajmaku, dodajemy pojedynczo jajka, mieszamy jeszcze raz, wylewamy na czekoladowy spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180°C. Masa serowa powinna stężeć na całej powierzchni sernika, ale ciasta nie należy trzymać w piekarniku zbyt długo, żeby sera nadmiernie nie wysuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie ozdabiamy resztą kajmaku. 



Naprawdę sernik jest pyszny !! jeden z lepszych które jadłam :)