sobota, 29 października 2011

Tiramisu...deser wprost z nieba :)

Słysząc tiramisu każdy wie o co chodzi :) A chodzi o pyszny, słodki i niebiański włoski deser na bazie serka mascarpone. Mój przepis jest troszkę inny od typowego, a mianowicie różni się tym, iż nie dodaję jajek a śmietankę kremową. Nie lubię w deserach surowych jajek, bo mam obawy przed dolegliwościami żołądkowymi, tym bardziej że deser ten chętnie kosztuje moja córka. Wykonanie jest dosyć proste, wprawdzie potrzeba kilku droższych składników, ale dla tego smaku warto :)


Składniki na małe naczynie:
200g włoskich podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
3/4 szklanki mocnej kawy, może być rozpuszczalna
kieliszek amaretto lub inny alkohol, ale z własnego doświadczenia gorąco polecam amaretto
2 łyżki likieru kawowego albo baileys'a (niekoniecznie)


Na początek zrobić mocną kawę, ja robię z dwóch łyżek kawy rozpuszczalnej na 3/4 szklanki wody. Przelać do miseczki i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę wlać do szklanej miski i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej plastkiowej misce zmiksować mascarpone i stopniowo po łyżeczce dodawać śmietanę oraz wlać dwie łyżki kawowego likieru (jeśli nie macie, lub nie lubicie to nie trzeba), dobrze wymieszać.
Do ostudzonej kawy wlać amaretto. Biszkopty moczyć w naparze z kawy z dodatkiem amaretto(szybko nasiąkają, więc należy dosłowienie włożyć i wyjąc każdy biszkopt po kolei) i ułożyć na dnie prostokątnego naczynia najlepiej szklanego (21x17cm), następnie nakładamy połowę masy z mascarpone, posypujemy jedną łyżką przesianego kakao i następnie znów tak samo, biszkopty moczymy w kawie, wykładamy masę z mascarpone, posypujemy kakao. Całość przykrywamy folią przezroczystą i wkładamy do lodówki na conajmniej 3h. 
Jeśli nie lubice żeby było mocno słodko to polecam dodać do śmietany mniej cukru pudru.



środa, 19 października 2011

Cream Cheese Muffins

Dzisiaj na tapecie przepyszne muffiny z serkiem kremowym, posypane czekoladą :) Przepis znalazłam kiedyś na jakimś blogu kulinarnym. Uwielbiam bardzo robić muffiny, a jeszcze bardziej je jeść, zresztą moja córcia podziela mój entuzjazm muffinami :) ale to możecie zobaczyć poniżej ;)

Składniki:
1/2 szkl. cukru
2 jajka
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szkl. mleka
70 g masła

100g serka kremowego( ja akurat nie miałam więc użyłam sera białego zmiksowanego z odrobiną mleka, ale następnym razem użyję np. philadelphi)
1,5 łyżki cukru

groszki czekoladowe( nie miałam, więc pokroiłam gorzką czekoladę w kosteczkę)

Jajka utrzeć z cukrem (1/2 szkl.) na puszystą masę. Wlać letnie mleko i roztopione masło (ostudzone) , lekko wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą , dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek muffinkowych , na środek położyć po 1 łyżeczce masy serowej (serek wymieszany z cukrem) i posypać groszkami czekoladowymi. Piec w temp. 180 st.C. przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia).

A oto efekty :)


  

wtorek, 18 października 2011

Zapiekanka makaronowa

Dzisiaj coś szybkiego i prostego. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą, brokułami i sosem beszamelowym. Taką zapiekankę można zrobić ze wszystkiego co się ma pod ręką. 

Składniki:
250g makaronu świderki 
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka ( u mnie kotanyi bo jest bez glutaminianu sodu) 
mała puszka kukurydzy 
bukiet brokuła
ser żółty tak około 200g

Przepis na sos beszamelowy   tutaj
Można do sosu dodać szczyptę słodkiej papryki, a zamiast soli 3/4 kostki rosołowej z kury.

Makaron podgotować aldente. Brokuły ugotować na parze również na pół twardo. Piersi z kurczaka pokroić w  kosteczkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wysypać makaron, wrzucić kurczaka i kukurydzę, na górę ułożyć brokuły. Wszystko zalać sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem. Całość zapiekać bez przykrycia około 40min w temepraturze 180-200stopni, aż ser będzie spieczony. 



 

czwartek, 13 października 2011

Soczysta polędwiczka

Znacie kanał telewizyjny kuchnia.tv ? ja tak...bardzo często go oglądam, bo można z niego dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy. Ostatnio natknęłam się na program 5 składników Claire Robinson i ciekawy przepis na polędwiczkę wieprzową. Bardzo lubimy jeść akurat tę część prosiaka, bo dobrze zrobiona potrafi być bardzo aromatyczna i soczysta. Zawsze robiłam smażoną albo duszoną. Jednak po zrobioniu polędwiczki z tego przepisu raczej odejdę od jej smażenia czy duszenia na rzecz piekarnika, bo smak polędwicy w tym wydaniu jest świetny, a czas robienia i wkład pracy jest bardzo mały.

Składniki:
4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu, może być suszony
4 łyżeczki musztardy dijońskiej
polędwiczka wieprzowa
pieprz do smaku


2 ząbki czosnku wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Układamy w niej 2 gałązki rozmarynu tworząc rodzaj rusztu, na którym ułożymy zamarynowane polędwiczki, jeśli nie macie świeżego rozmarynu to można przesmarować naczynie oliwą z oliwek. Przygotowujemy marynatę. Kroimy dwa ząbki czosnku. Siekamy listki z trzeciej gałązki rozmarynu. Przekładamy składniki do miseczki i dodajemy do niej musztardę dijońską. Doprawiamy marynatę świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Polędwiczkę umieszczamy w misce, dodajemy do niej marynatę i przez godzinę schładzamy mięso w lodówce. Po tym czasie przekładamy polędwiczkę na ruszt z rozmarynu, przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza przez około 30-40min, pod koniec pieczenia na około 10min otwieramy naczynie i pieczemy bez przykrycia.

Polęwiczkę można podawać z różnymi sosami (pieczarkowym, chrzanowym, pieczeniowym) oraz z ziemniaczkami, kopytkami, albo warzywami. Polędwiczka ta również smakuje na chlebek na zimno.